Descopera Romania: Viscri
Farmecul tipic satelor transilvănene vă va cuprinde odată ajunși în sat. Timpul parcă a stat în loc – casele săsești au fost restaurate și arată foarte bine, oamenii nu se grăbesc și se salută când se întâlnesc pe stradă.
E un loc liniștit și frumos, unde veți petrece momente tihnite de fiecare dată, indiferent de vreme, sunt convinsă.
Biserica fortificată de la Viscri străjuiește satul de pe o colină. A fost construită în secolul al XIII-lea, pe baza unei vechi bazilici romane, datând din secolul al XII-lea. Aceasta a fost fortificată în secolul al XV-lea, iar astăzi este una din cele șase cetăți fortificate înscrise în patrimoniul cultural UNESCO.
Biserica este micuță, băncile mici de lemn îți dau impresia că te afli într-o lume a păpușilor. Spre deosebire de alte biserici săsești, orga este poziționată în partea din față a bisericii.
Tot aici am văzut un înger jucăuș pictat pe fața unei bănci.
În incinta fortificației am avut parte de o surpriză, muzeul cu exponate din viața de zi cu zi a sașilor, de la lăzile de zestre, la costume populare și obiecte din gospodărie.
Vitrina aceasta cu podoabe mi-a plăcut în mod deosebit. De altfel, puteți citi mai multe despre podoabele sașilor pe Povești săseși aici.
Odată cu soarele, s-a arătat și primăvara în curtea bisericii de la Viscri așa că ne-am putut bucura de verde crud și de soare.
Acest semn de STOP întors a fost fotografia care a descris cel mai bine ziua noastră: am ajuns iarna, doar ca să lăsăm primăvara la Viscri.
La ieșirea din sat nu am putut rezista tentației de a fotografia cetatea într-o scenă reprezentativă pentru Transilvania care surprinde liniștea locului.