Cum si-a facut Alphonse Mucha loc in lumea modei
Unul dintre multele lucruri care mi-a plăcut la experienţa Erasmus din München, a fost faptul că am intrat în contact cu oameni frumoşi, dar diferiţi. Astfel se face că am avut ocazia să vizitez atelierul de litografie al studenţilor Erasmus de la academia de arte sau am participat la Jahresausstellung, cel mai important eveniment anual organizat de Akademie der bildenden Künste München. Tot prin intermediul uneia dintre studentele de la AdBK am aflat de Alphonse Mucha, ale cărui litografii am avut privilegiul de a le vedea cu prilejul excursiei de la Praga de acum doi ani.
Alphonse Mucha
Alfons Maria Mucha s-a născut la 24 iulie 1860 în Ivančice, Moravia, în actuala Republică Cehă. Tânărul Mucha a studiat arta la Praga, München şi Paris în anii 1880, devenind cunoscut drept principalul om de publicitate pentru Sarah Bernhardt în Paris. Mucha a creat atât afişe pentru spectacolele actriţei, începând cu Gismonda în 1894, dar şi bijuterii, costume şi unele decoruri scenice pentru acestea până în 1901.
Prin crearea afişelor pentru Sarah Bernhardt, Mucha nu numai că a revoluţionat arta afişelor, dar a pus bazele stilului Art Nouveau, devenind celebru pentru reprezentarea senzuală a femeii. Stilul modern al afişelor cu linii clare şi forme simple, bine definite impus de Touluse Lautrec fusese detronat.
Mediul romano-catolic în care Mucha a crescut şi arta sacră i-au influenţat munca, astfel că putem observa diferite elemente specifice bisericii şi a picturilor sacre din perioada barocă şi neo-gotică în opera sa: halo-ul care înconjoară capetele figurilor, dar şi diferitele modele de mozaic şi crucile.
Simbolismul şi-a pus amprenta asupra lucrărilor lui Mucha. Aflat în Paris, acesta a avut contact cu cercurile acestora, inclusiv cu francmasoni. De asemenea, scrierile acelor vremuri îi erau la îndemână. Elementele florale au fost preluate însă de Mucha şi folosite cu rol decorativ, pierzându-şi în mare parte din simblism. Mucha a lăsat în urmă numeroase postere, reclame, ilustraţii şi design-uri.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre Alphonse Mucha, vă invit să urmăriţi documentarul “Alphonse Mucha” disponibile pe Youtube aici.
Alphonse Mucha si Freywille
Elementele specifice creaţiilor lui Alphonse Mucha au fost sursă de inspiraţie pentru colecţia Hommage à Alphonse Mucha – Sarah Bernhardt semnată de casa austriacă de bijuterii Freywille. Designul setului aduce aminte de modelele şi liniile curbe specifice artistului ceh.
Inspiraţia Art Nouveau în Fashion
Stilul art nouveau s-a răspândit destul de repede şi iată că nici designerii nu au ezitat să se folosească de elemente specifice în colecţiile lor. Un exemplu ar fi colecţia Spring Summer 2014.
Gucci Spring Summer Womenswear 2014 |
Designerul Tory Burch a ales şi el ca sursă de inspiraţie stilul art nouveau pentru colecţia Fall 2013. La el regăsim acele modele florale, specifice simbolismului, care au fost preluate de Mucha şi adaptate designului decorativ.
Tory Burch Fall 2013 |
Un alt designer care s-a folosit de stilul art nouveau într-o colecţie recentă este Anna Sui, care a folosit printuri inspirate de ilustraţiile lui Mucha în colecţia Resort 2013.
Anna Sui Resort 2013 |