Friday Inspiration (4) – Chiria de 0,88 Euro, Fuggerei, Augsburg
De data asta la rubrica Friday inspiration am decis să apelez la un articol scris pe blogul LMUErasmus cât timp am studiat la München anul trecut. Pe parcursul semestrului, fiecare a trebuit să scriem câte un articol, având însă grijă ca tema aleasă de noi să nu mai fi fost atinsă de colegii noştri, sau dacă a fost, să găsim un unghi nou. Eu am scris atunci despre povestea ansamblului de locuinţe sociale cu cea mai mică chirie din lume – Fuggerei. (vedeţi varianta în engleză aici)
Am decis totuşi să vă povestesc puţin despre acel loc şi despre ce îl face atât de deosebit.
Augsburg este un mic oraş universitar situat la 50 km de München, fiind al treilea oraş ca mărime din Landul Bavaria. Numele oraşului provine din perioada romană, din numele provinciei Augusta Vindelicorum, înfiinţată de către împăratul roman Augustus ca şi castră în anul 15 î.Hr. Astfel Fuggerstadt (oraşul Fugger) este unul dintre cele mai vechi oraşe din Germania.
Fuggerei a fost înfiinţată în 1521 de către Jakob Fugger der Reiche (n.a. cel bogat) sub forma unui aşezământ rezidenţial destinat oamenilor nevoiaşi, fiind astfel cea mai veche aşezare socială din lume. Până acum nimic special, aţi spune. 🙂
Ei bine, partea cu adevărat deosebită a poveştii abia acum urmează. Oamenii care locuiesc în Fuggerei plătesc şi astăzi aceeaşi chirie care se plătea în Evul Mediu – 1 Gulden Roman pe an, echivalentul a 0.88 EUR sau 3.9 RON. Pe lângă chiria modică, rezidenţii, care trebuie să fie născuţi în Augsburg, promit să se roage pentru fondatorul aşezării şi pentru familia sa de trei ori pe zi.
Astăzi aproximativ 150 de oameni numesc Fuggerei acasă. Aceştia locuiesc în 140 de apartamente împărţite în 67 de case. Unul dintre rezidenţii faimoşi ai aşezării este Maestrul Mason Franz Mozrat, stră-bunicul lui Wolfgang Amadeus Mozart.
Pe lângă aceşti locuitori şi casele lor îngrijite, Fuggerei mai găzduieşte un muzeu, un apartament model, un restaurant cu tradiţionalul Biergarten bavarez, dar şi un buncăr din cel de-al doilea Război Mondial.
Vouă v-ar plăcea să locuiţi într-o asemena comunitate?
2 Comments
Ora Exacta
Navigand pe internetul romanesc iata ca am nimerit pe pagina dvs..
Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de
pe acest sait si va urez cat mai mult succes!
Raluca
Multumesc frumos