Uncategorized

Prabusiri de ieri si azi

Bucuresti, orasul prabusirilor de Octav Dessila

Tema romanului este una nemuritoare. Cazul tipic de fata saraca care isi parasese casa parinteasca sincera, inocenta, pura ca sa mearga la facultate. E perioada de dupa primul razboi mondial, si numarul tinerilor care vor sa urmeze o facultate e in continua crestere. Pentru Ana, Bucurestiul este un vis, se indragosteste de oras din primele momente petrecute in forfota din Gara de Nord, iar mai apoi pe Calea Victoriei. Pana si iarna I se pare mai blanda si mai frumoasa in Bucuresti.

Ana Scutariu paraseste orasul natal, Ramnicu Sarat, ca sa ajunga studenta la Litere in Bucuresti. Ca toti studentii din provincie, fata sta in camin, dar imprietenindu-se cu Marie Jeanne Zatreanu, fata de avocet, Ana incepe sa viseze la o viata mai bogata.

Prietena Anei, Marie Jeanne are tot ce isi poate dori: casa, masina, bani, rochii, viata in inalta societate. Incet-incet, Ana incepe sa realizeze ca statutul ei social este unul de nivel inferior si ca rochiile mamei sunt prost croite si saracacioase. Aceasta impresie ii este intarita si de remarca facuta de un baiat, plimbandu-se pe calea Victoriei. “E nostima dracoaica. Pacat ca e prost imbracata.”

Odata cu legarea unei prietenii cu Marie Jeanne Zatreanu, Ana gusta din viata celor bogati, visand din ce in ce mai mult sa duca si ea o asemenea viata. Ea face cunostiinta prin intermediul familei Zatreanu cu o lume apparent frumoasa – ceaiuri, serate, petreceri, spectacole- la care orice fata ar visa, dar care se dovedeste a-I deveni straina pana la final. Dar partile mai putin onorabile o atrag pe Ana cu atat mai mult, cu cat isi doreste si ea sa duca o asemenea viata.

Intalnirea cu scriitorul Alexadru Voinea face din acesta omul a carui parere “obiectiva” o cauta Ana de fiecare data cand este intr-o dilema. La sfatul prietenei sale, Marie Janne, Ana incepe sa raspunda avansurilor si atentiilor lui Nini Negrea, un barbat la vreo 50 de ani, cunoscut pentru faptul ca a avut multe femei si ii place sa se mandreasca cu asta. Motivul Anei este unul cat se poate de simplu – isi doreste o viata noua, mai buna, in care sa se poata bucura de rochii frumoase, bijuterii, plimbari la Sosea si atentia unui barbat. Ea devine astfel tipul intretinutei, model foarte bine cunoscut si in zilele noastre.

Lumea si societatea este guvernata si in perioada interbelica de aceleasi legi – daca ai bani, esti cineva, dar fericirea nu poate fi obtinuta in acest mod, lucru care ii este dovedit Anei in finalul romanului.

Actiunea este prezentata de autor intr-un mod destul de dinamic si interesant, cu unele detalii care au fost considerate de unele persoane vulgare sau prea explicite, dar mi-a placut.

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.