Răzvan Suma, Horia Mihail, Alexandru Tomescu sunt doar trei dintre artiştii români contemporani care au iniţiat turnee naţionale invitând publicul român să urmărească programe deosebite de muzică clasică. Anul acesta, între 18 mai şi 10 iunie Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz continuă această tradiţie, invitându-ne la un spectacol inedit să ascultăm o “muzică plină de magnetism” semnată Serghei Prokofiev.
În 2011 am participat pentru prima dată la un astfel de spectacol la Mediaş, unde a avut loc ultimul concert din prima ediţie a turneului Pianul Călător, alături de pianistul Horia Mihail. A urmat turneul Vă place Bach în 2012, când violoncelistul Răzvan Suma a propus publicului integrala suitelor pentru violoncel a lui Johann Sebastian Bach. Un an mai târziu, acelaşi Răzvan Suma s-a întors la Cluj alături de pianistul spaniol Josu Okinena cu lucrări pentru violoncel şi pian semnate de Johannes Brahms în spectacolul Vă place Brahms.
Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz
Sursa foto: bewhere.ro
Participarea unui public numeros la toate turneele naţionale ale acestor artişti valoroşi, dar şi faptul că turneele au trecut cu succes de prima ediţie, muzicienii căutând mereu forme noi şi inedite de a apropia publicul de muzica clasică, mă face să cred că oamenii interesaţi de acest tip de muzică nu sunt pe cale de dispariţie, cum nu este, de altfel, nici muzica clasică.
In the mood for Prokofiev
Anul acesta Alexandru Tomescu continuă Turneul Naţional Stradivarius cu cea de-a şaptea ediţie sub titlul In the mood for Prokofiev.
Alături de pianistul rus Eduard Kunz, Alexandru Tomescu ne invită să ascultăm o muzică plină de magnetism în 12 oraşe din România în perioada 18 mai şi 11 iunie.
Cei doi artişti au colaborat şi în ediţia precedentă a turneului Stradivarius, atunci sub motto-ul From Russia with love.
De ce să mergeţi la acest concert vă întrebaţi?
Alexandru Tomescu este artistul care în 2006 a avut curajul să înfiinţeze primul turneu de muzică clasică din România, susţinut exclusiv din fonduri private.
Alexandru Tomescu este singurul artist clasic român care vinde CD-uri şi DVD-uri în tiraje de peste 5.000 de exemplare.
Viorile construite de familia Stradivarius în secolele 17 şi 18 sunt cele mai valoroase instrumente de acest fel, sunetul lor neputând fi reprodus de nicio altă vioară, fiecare violonist dorindu-şi să poată să pună mâna pe o astfel de vioară măcar o dată în carieră. În septembrie 2013, Alexandru Tomescu a câştigat pentru a doua oară competiţia care îi dă dreptul să cânte pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, construită de Antonio Stradivari în 1706 în următorii cinci ani (sursa)
Eduard Kunz a câştigat nu mai puţin de 13 premii I la celebre concursuri de muzică clasică, inclusiv la Concursul Internaţional “George Enescu”, ediţia din 2007, când a început relaţia sa cu România.Eduard Kunz a fost inclus de revista BBC Music Magazin în top 10 mari pianişti de mâine.
Eduard Kunz
În închiderea spectacolului, Tomescu şi Kunz vor interpreta un scherzo compus de Gabriel Gîţan, care are doar 17 ani. Scherzo-ul este prima compoziţie finalizată a tânărului muzician.
Dacă toate punctele de mai sus nu v-au convins de faptul că participarea la această ediţie a turneului Stradivarius este de neratat, v-aţi schimba părerea dacă v-aş spune că participarea voastră la acest spectacol are dublu beneficiu: atât personal, cât şi umanitar.
Fiecare ediţie a turneului a fost dedicată câte unei cauze umanitare, iar anul acesta beneficiariul este fundaţia Hope and Homes for Children Romania care militează pentru relocarea copiilor din orfelinate şi case de copii în programe de asistenţă socială şi case de tip familial.
Ne vedem miercuri, 21 mai, la Casa de Cultură a Studenţilor în Cluj.
Turneul Stradivarius va ajunge în cele 12 oraşe după cum urmează:
Târgu Mureş – 18 mai ~ Bistriţa – 20 mai ~ Cluj-Napoca – 21 mai ~ Timişoara – 25 mai ~ Oradea – 27 mai ~ Hunedoara – 29 mai ~ Sibiu – 30 mai ~ Piteşti – 2 iunie ~ Craiova – 4 iunie ~ Bacău – 7 iunie ~ Iaşi – 9 iunie ~ Bucureşti – 11 iunie